Op zaterdag 21 oktober is er weer een vriendendag georganiseerd. Het onderwerp deze keer was “Ringslangen op het fort”. Er zit waarschijnlijk een degelijke populatie. Maar dat weten we niet zeker. Om de ringslangen te stimuleren zich op het fort voort te planten hebben we met de vrienden van het fort besloten actief ringslanghopen te gaan aanleggen en te onderhouden.

Samen met de Ringslangen werkgroep Nieuw Wulven (een prachtig natuur gebied tussen Bunnik en Houten in) pakken we de ringslanghopen aan. Om meer te leren over de ringslangen hebben we Peter van Wieringen van de werkgroep gevraagd uitleg te geven. In zijn presentatie zaten natuurlijk de nodige spectaculaire foto’s.

Een ringslanghoop is nodig zodat de ringslangen hun eieren erin kunnen leggen. In deze hoop moet een warmte van ongeveer 30º gehaald worden om het interessant te maken voor de ringslang. Wat we nu geleerd hebben is dat we ringslanghopen kunnen maken met het blad materiaal dat op het fort aanwezig is. Dit in combinatie met wat paardenmest zal de nodige broei geven. Dit kan behoorlijk oplopen tot wel 80º. Een ringslang weet heel goed waar de beste plek voor haar eieren in de hoop is.

In maart 2018 zullen we een natuurwerkdag ringslanghopen aanleggen organiseren. Dit doen we in overleg met Staatsbosbeheer. Hierover krijg je nog informatie en kun je je te zijnertijd voor opgeven via info@fortbijrijnauwen.nl.