Eén van de iconen op het fort bij Rijnauwen is de ijsvogel. Om de aanwezigheid van deze kwetsbare en schuwe vogel op het fort te ondersteunen, is een ijsvogelwand aangelegd. Daartoe werd om advies gevraagd bij Jelle Harder, dé ijsvogelspecialist van Nederland. Eind 2019 is door de Vrienden van Fort bij Rijnauwen samen met Roel van der Ark, de boswachter van Staatsbosbeheer, gestart met het aanleggen van de ijsvogelwand.  Als locatie was gekozen voor het fundament van de voormalige brug naar het Reduit, achter de fortwachterswoning, een plek die niet toegankelijk is voor het publiek.

Het kostte twee zaterdagen om de klus te klaren, maar daarmee was het nog niet gedaan. Het was ook de wens van de Vrienden om de bezoekers van het fort tijdens de rondleidingen een kijkje te gunnen op de ijsvogelwand.

Om bezoekers een kijkje te gunnen op de ijsvogelwand werd aan de overkant van de fortgracht ook een vogelkijkscherm aangelegd. Uit waarnemingen is duidelijk geworden dat de ijsvogel de wand heeft ontdekt. Of er ook inderdaad gebroed wordt is nog onduidelijk.