De natuur op het fort heeft jou nodig!

Het groenste & grootste fort van de nieuwe Hollandse waterlinie is Fort bij Rijnauwen. Dit is naast een culturele plek ook een natuurreservaat. De flora en fauna is erg bijzonder en uniek voor de omgeving. Om de natuur en het fort een handje te helpen voort te bestaan is er regelmatig natuuronderhoud nodig. Dit wordt door vrijwilligers en enthousiastelingen gedaan. Schrijf je ook in!

Help je mee!

rode kelkzwam

Rode kelkzwam (gevonden tijdens hakken en zagen)

We proberen elk jaar weer om de exclusieve natuurwerkdag op het fort te organiseren. Meestal op een zaterdag om 10:15 verzamelen wij bij de ingang van het fort. Deze dag is een bijzondere ervaring dichtbij de natuur! We krijgen altijd een mooie plek om te snoeien toegewezen. Een plek waar normaal geen mensen komen.

Voor wie?

Deze dag is bedoeld voor mensen die van aanpakken houden. Kleding en schoeisel moeten vies mogen worden. Alles wordt met de hand gedaan. Wij verzorgen verschillende soorten handschoenen, handzagen en kniptangen.

De werkzaamheden variëren van boompjes op de grond wegknippen tot in een knotwilg klimmen en daar dikke uitlopers in de kruin wegzagen.

Je beleeft de natuur en komt tot rust…..mooi niet dus. Keihard werken zal je ;-) Eenmaal begonnen zal je zien dat er een fanatisme in je zit dat je nooit eerder hebt mee gemaakt. Alle gekheid op een stokje … je geeft wat je geven kan. Ieder heeft zijn eigen niveau. Er zijn geen verplichtingen!

Wat gaan we misschien zien?

De ijsvogel en houtsnip zijn soorten die ons wel willen verassen. Naast natuurlijk veel eenden soorten die in de gracht voorbij zwemmen zoals smient, wintertaling, slobeend, grote zaagbek……Daarnaast zijn er weleens eikvarentjes op de knotwilgen gezien. Een zeldzaam plantje waar we dan ook voorzichtig mee omgaan. Reeën kunnen ook een bezoek brengen. Dit is een greep uit vele soorten die we nog tegen kunnen komen.

Hoe laat?

De plek waar je rechtsreeks naar toe moet gaan is het fort bij Rijnauwen. Hier zullen we om 10:15 bij de ingang verzamelen. Eenmaal binnen gaat het hek dicht zodat onze fietsen of auto’s veilig staan.
Er zal een club mensen verzamelen op het centraal station van Utrecht om vanaf daar met de (OV)fiets richting het fort te gaan. Je kan daar natuurlijk bij aansluiten. Geef dat even aan op het aanmeldformulier.

Na afloop….

We zitten niet vast aan een tijd. Heb je genoeg dan ga je rusten of vertrek je. Na afloop, meestal 17:00, gaan we de laatste jaren lekker pannenkoeken eten in het pannenkoekenhuis Rijnauwen. Dit is een leuk einde na een lange dag hard werken. We hopen dat je erbij bent.

Klik hier voor een routebeschrijving van je huis naar het fort. LET OP! Googlmaps kent het adres van het fort niet nauwkeurig genoeg. Het is een richtlijn.